Evenimentele culturale si turistice internationale a lunii ianuarie



Daca sunteti cu chef de duca si buzunarul plin sau doriti doar sa va informati despre evenimentele turistice internationale ai ajuns unde  ti-ai dorit.
Daca planifici sa pleci in Sydney, Australia o sa ai parte de un spectacol inedit - Sydney Festival - fiind cuprins intre 10 si 31 ianuarie 2010.
Are loc în ianuarie a fiecarui an. Festivalul din Sydney este cel mai important eveniment cultural al Australiei si atrage aproximativ 1.5 milioane de vizitatori. Spectacolul se inspira din orasul-gazda, plin de energie, stil si spectacol. 

Teatrele, galeriile si salile de spectacole din Sydney sunt ambalate cu programe din festival, desi concertele sunt un punct culminant al Festivalului din Sydney.
La fel ca Festivalul de Arta din Sydney, evenimentul are drept scop de a sprijini talentul australian si de a introduce noi acte pe aceasta scena uimitoare.
Bunn, poate Sydney nu prea te atrage si ai vreo pasiune ascunsa pentru filme atunci nu trebuie sa lipsesti de la Festivalul de film din Sundance, USA. 


In multe privinte, Festivalul de film din Sundance este o anomalie in lumea filmului deoarece festivalurile de film tind să fie mari, afacerile ,,glitzy" unde atat stelele cat si publicului rareori mai ajung sa vizioneze filmul si nu fac altceva decat sa se ,,baricadeze" la covorul rosu si in fiecare an vin staruri celebre sau in curs de lansare acest festival este pur si simplu DIFERIT pentru ca se axeaza mai mult pe casele de productie mai putin cunoscute sau pe filmele independente ce isi cauta in fiecare an stralucirea si afirmarea in lumea internationala.
Cu toate acestea, Festivalul de Film din Sundance are un sprijin entuziast si neconditionat al impatimitilor de film individual. Accesul la festival este gratuit astfel  nu o sa se ridice din punct de vedere economic la nivelul festivaluriluor de la la Cannes sau Venetia. Si pentru ca este condusa de o organizatie non-profit, programul este de anvergură si cel mai important este ca este deschis publicului larg.
Festivalul de Film din Sundance are loc in mai mult de trei locuri special amenajate in Utah, in cursul lunii ianuarie; iar cele mai de anvengura exista in Salt Lake City, in Ogden, si in statiunea de schi din Sundance, localitatea in sine (care, desigur, este un pic mai highflying si mai integrata in "bigwigs" decât altele).
De-a lungul anilor, festivalul a prezentat mai multe filme care au promovat o serie de regizori acum bine-cunoscute, inclusiv Jim Jarmusch, Kevin Smith si Quentin Tarantino.
Si nu exista nici un motiv pentru care stelele viitorului nu vor debuta si anul acesta la Sundance.
Este intotdeauna o experienta demna de mentionat sa fii in masura sa poti spune ca ati vazut un regizor de film care face primul pas si tu i-ai vazut primul film care l-a facut faimos...
Festivalul de film din Sundance incepe de pe data 15 ianuarie - 25 ianuarie 2010.
Daca ti se pare prea departe Australia si Statele Unite poti sa mergi in Europa, in special in Scotia daca vrei sa exprimentezi spiritul si whisky-ul scotian. 

,,Noptile fierbinti" din Scotia, Edinburgh - 25 ianuarie 2010
Iata o veste buna pentru iubitorii de mancare buna, whisky si poezie! De ce?  Pentru ca pe data de 25 ianuarie 1759 s-a nascut cel mai indragit poet al Scotiei Robert Burns si chiar daca au trecut doua secole si jumatate, ziua de nastere lui este inca celebrata si foarte populara in intreaga Scotie.
"Cina cea de Burns" este o cina foarte structurata cu toasturile numeroase, discursuri, cursuri cum sa gatesti, bauturi şi recitaluri de poezie toate pre-planificate in diferite momente. Este garantat, de asemenea, de sa auzi un cantec sau doua de catre brigada de cimpoaie locale traind astfel ca un adevarat scotian.
Poate nu este la fel faimos ca alte parade celebre ca Love Parade sau Mardi Gras, dar festivalul inchinat pentru Robert Burns te face sa nu regreti alegerea facuta, iar distractia este garantata si de ospitalitatea oamenilor si a peisajelor de vis. 
 Daca tot sunteti in Scotia nu plecati inca, mai bine va planificati o mica excursie si pana la Aberdeen la Festivalul ,,Up Helly Aa" sau Festivalul Focului.

La festivalul  "Up HELLY Aa" are loc cel mai mare foc din Marea Britanie si cea mai mare adunare de torte. Are loc in ultima marti din luna ianuarie a fiecarui an, in Lerwick, din regiunea Shetland, unde peste 900 de oameni deghizati in vikingi umbla pe străzi cu tortele in mana si merg sa dea foc la ,,Viking Gallery" si intre timp se opresc in locuri publice pentru a dansa si canta pentru a crea o stare buna dispozitie  turistilor.
Festivalul de foc, versiunea de azi este la o scara mult  mai redusa  decat era in trecut. Acest festival a inceput acum 100 de ani in urma si se sarbatorea in noaptea din 24 ianuarie numita si ,,Noaptea 24" sau "Up Helly Night" si se aruncau butoaie incendiate pe strazile din Lerwick creand panica si haos.Daca doriti sa asistati la acest eveniment unic, puteti sa stati la un hostel din Lerwick, Insulele Shetland.  
"> Ca sa fie si mai bizar acest festival din Lerwick "Up HELLY Aa", are o tradiţie proprie. la festivaleste format  numai din barbati si femeile sunt obligate sa ramana in salile de dans sa danseze si sa cante si sa ofere de mancare barbatilor.
Acest lucru inseamna ca o multime de oameni purtau kilturile in  sus ca femeile, ceea ce duce localniclor porecla a evenimentului "Travestitii de marti"!

2 Responses to Evenimentele culturale si turistice internationale a lunii ianuarie

  1. Salutare,am vazut ca nu mai ai link catre 100 Ro,desi esti in directorul nostru de bloguri

    http://100ro.blogspot.com/2009/12/totuldesprehostelblogspotcom.html

    Cum facem?

  2. Mi-am pus un noua tema la blog azi si nu am apucat sa pun toate linkurile si bannerele.Scuze o sa-l pun chiar acuma.

Totul despre Hostel