Topul celor mai bune hosteluri din Romania la nivel national si regional

Marile orase ale Romaniei, devin din ce in ce mai atractive, atat pentru turistii straini si romani, cat si pentru managerii de hosteluri care isi deschid noi hosteluri in Romania sau pentru persoanele ce isi doresc un business in acest sector hostelier.

Pentru a radiografia intr-o maniera cat mai obiectiva piata hosteliera din Romania, Totul despre Hostel a analizat ratingurile hostelurilor din Romania de pe trei site-uri internationale : Hostelworld, Hostelbookers si Hostels.com tocmai pentru a avea o viziune cat mai obiectiva si actuala a evolutiei  hostelurilor din Romania atat la nivel regional cat si national.


Aceasta analiza a dus la impartirea hostelurilor in 3 categorii :topul celor mai bune hosteluri in functie de oras: Bucuresti, Brasov, Sibiu, Sighisoara, Cluj Napoca si Suceava; topul celor mai bune nou venite pe piata hosteliera si Top 10 a celor mai bune hosteluri din Romania.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Bucuresti
Asa cum rezulta din graficul de mai sus, potrivit ratingurilor, Doors Hostel are cel mai bun rating de pe cele 3 site-uri, fiind insa la stransa concurenta cu Hostel Tina.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Brasov
Mi se pare cel mai surprinzator top, deoarece ma asteptam, la o alta ierahie, dar cifrele vorbesc de la sine. Hostel Mara Brasov are cel mai bun rating, fiind la stransa concurenta cu Kismet Dao Hostel asa cum ma asteptam.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Sibiu
Hostelurile din Sibiu se pare ca sunt la stransa concurenta, neexistand o mare diferenta intre ratinguri, astfel oricine poate sa ajunga fie pe primul loc intr-un timp relativ scurt. In momentul de fata hostelul La Padre Sibiu conduce topul celor celor mai bune hosteluri din Sibiu, dar Sibiu Travellers Hostel se anunta un concurent serios pentru a prelua stafeta de lider.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Sighisoara
Daca in alte orase avem o concurenta echilibrata, ei bine, in Sighisoara, cel mai bun hostel situat in ratinguri este Nathan's Villa Sighisoara.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Cluj Napoca
Personal, ma asteptam la un duel mai puternic intre Transylvania Hostel si Retro Hostel, dar se pare ca ratingurile arata Transylvania Hostel drept cel mai bun hostel din Cluj Napoca.
  • Topul celor mai bune hosteluri din Suceva
In Suceava, lucrurile sunt cat se pot de clare, Irene's Hostel este lider detasat potrivit ratingurilor. Sincer, credeam ca ratingurile vor fi mai stranse intre cele trei hosteluri.

In topurile regionale nu se regasesc noile hosteluri aparute in perioada 2010 - 2011, deoarece ii consider nou veniti in acest business hostelier si am vrut doar sa evidentiez hostelurile cu vechime.

Pentru hostelurile nou venite in industria hosteliera am considerat ca este mai bine un top doar pentru hostelurile nou aparute.


Dupa cum se observa in graficul de mai sus, noile hosteluri aparute pe piata hosteliera romanesca au ratinguri destul de bune pe site-urile internationale, un lucru multumitor si imbucurator in acelasi timp ca exista potential si ca datorita astfel de hosteluri care se zbat a fi competitive atat pe plan national cat si international, Romania, poate intra pe-o nisa destul de importanta pe care sper sa o putem diversifica pentru a crea o destinatie interesanta pentru backpackerii internationali.

In momentul de fata cel mai bun rating il are Hostel Boemia - Brasov, dar diferenta intre ratinguri este foarte mica si stransa intre hosteluri. Un exemplu din graficul de mai sus ar fi cele doua hosteluri Hostel Gabriel - Brasov si Freeborn Hostel - Timisoara care au acelasi rating si impart aceeasi pozitie.

Trebuie sa mai mentionez pe langa hostelurile de mai sus nou aparute ce apar in grafic sunt inca patru hosteluri nou infiintate precum: Liberty Villa - Brasov Adabelle Hostel - Brasov, Kretan Hostel -Bucuresti si Hostel Holland - Bacau ce nu au inca ratinguri pe cele trei site-uri internationale, mentionate mai sus.

Uitati-ne ajunsi si la Top 10 al celor mai bune hosteluri din Romania, personal mi s-a parut o decizie grea de luat deoarece au fost 15 hosteluri, toate cu ratinguri foarte bune ce meritau sa mearga in  ,,Top 10 hosteluri din Romania", dar cifrele au ales cine poate sa intre in top asa cum arata graficul de mai jos.

Topul celor mai bune 15 hosteluri din Romania
Hostelurile din topul celor 15 hosteluri este realizat din urmatoarele hosteluri: astfel Bucuresti a trimis in competitie trei hosteluri: Doors Hostel, The Midland Youth Hostel, Butterfly Villa Hostel; Brasov a trimis tot trei hosteluri: Happy Hostel, Old Town Brasov, Kismet Dao Hostel; Sibiu trimite doar doua hosteluri: Sibiu Travellers Hostel si The Old Town; Sighisoara are doar un singur reprezentant pe Nathan's Villa Sighisoara; Clujul are doua hosteluri prezente in top: Transylvania Hostel si Retro Hostel; Suceava trimite in lupta pe Irene's Hostel si High Class Hostel, iar Constanta se afirma cu EOL777 Hostel.
Top 10 - Hosteluri din Romania
Dupa cum rezulta din grafic cele mai bune ratinguri le are Irene's Hostel din Suceava, fiind si cel mai bun hostel cu cea mai buna pozitionare din top, urmat de Doors Hostel din Bucuresti ce ocupa pozitia secunda cu cele mai bune ratinguri si Sibiu Travellers Hostel din Sibiu ce ocupa pozitia a 3-a cu cele mai bune ratinguri.

Per ansamblu este un top echilibrat ce arata intr-un mod obiectiv imaginea hostelurilor romanesti in strainatate, dar si la nivel national si personal mi s-a aparut foarte interesant de facut aceste topuri, ce arata realitatea in care se situeaza hostelurile romanesti in momentul de fata.

Felicitarile Irene's Hostel pentru efortul depus de a avea cele mai bune ratinguri!

6 Responses to Topul celor mai bune hosteluri din Romania la nivel national si regional

  1. Interesant...nu stiam toate aceste hosteluri..sa fiu sincera.:)

  2. nu ai un top si din Targu Mures?

  3. top Targu Mures?

  4. top Targu Mures?

  5. Imi pare rau, dar nu mai am date despre hostelurile din Targu Mures. Din cate stiu era doar MS Hostel, momentan nu cred ca mai exista pe piata.

  6. Inca o data ne-am facut de rusine in fata lumii.
    Eram in Tg. Mures. Doi tineri spanioli, derutati, imi aratau ghidul in care se mentiona ca "acolo" unde eram, se afla un hostel. Dar, unde este? Am vrut sa-i ajut si am intrat sa intreb.
    -Nu mai este, s-a inchis.
    -Dar ghidul...
    -Stiu ce scrie in ghid (nervos, evident), dar nu mai este. S-a inchis. CLOSE! CLOSE!!
    -Pension? au indraznit spaniolii
    Ardeleanul cel civilizat a ridicat din umeri si ne-a aratat usa. Scurt!

Totul despre Hostel