Mirajul agentiilor de turism - afla drepturile tale !

             Ce drepturi ai daca te pacaleste agentia de turism si cum poti obtine despagubire daca vacanta a fost un cosmar!

             Multi dintre noi au fost pusi in situatia nefericita de a-si cumpara pachete de vacanta de la agentii de turism, iar ceea ceea ce ar fi trebuit sa fie un concediu placut, relaxant si confortabil s-a transformat intr-un adevarat cosmar. Si asta din cauza faptului ca ofertele ascundeau multe informatii sau omiteau sa specifice diferite detalii legate de transport, cazare, masa, taxe suplimentare, etc.

              Practic, in loc sa te bucuri de programul promis in oferta, te trezesti la destinatie ca ai parte de cazare mult sub asteptari, numeroase taxe suplimetare sau  mai putine mese.

              O problema frecvent intalnita in cazul ofertelor de vacante este diferenta mare dintre pretul de oferta si pretul efectiv pe care trebuie sa-l plateasca turistul pentru a avea conditii decente.

               Turistului i se comunica un pret foarte atractiv, prin diverse reclame, dar cand ajunge sa plateasca vacanta constata ca pretul real este mult mai mare.
                La pretul din oferta te trezesti ca esti cazat in camera tripla cu necunoscuti si nu ai mic dejun. Daca vrei conditii mai bune ajungi sa platesti pret dublu fata de oferta.

                O alta problema cu cazarea sunt stelele hotelului. Sunt cazuri cand agentia nu spune clientului ca un hotel care are 4stele acolo echivaleaza cu 2-3 stele la noi.

                 In cazul mesei pot aparea probleme legate de all-inclusive, care nu contine intotdeauna felurile de mancare la care s-ar astepta turistul sau programul de servire este doar in anumite intervale orare care coincid cu alte activitati.

Ce drepturi aveti si cum sa nu va lasati pacaliti de agentiile de turism
                  In primul rand, atunci cand vrei sa cumperi un pachet de servicii turistice de la agentiile de turism din Romania, solicita infomatii complete despre pachetele respective. Agentiile de turism sunt obligate sa-ti dea cat mai multe detalii.

                  Mai mult, cere in scris informatii complete despre intreg pachetul de servicii pe care doresti sa-l achizitionezi :
localitatea de destinatie, ruta de parcurs, mijlocul de transport utilizat si caracteristicile acestuia (clasificare), tipul unitatilor de cazare si informatii in legatura cu accestea, serviciile de masa oferite, durata programului, cu indicarea datei sosirii si a plecarii, informatii generale privind regimul pasapoartelor si al vizelor, asigurari de sanatate necesare, cat trebuie sa platiti in avans si termen pentru achitarea restului de plata; numarul minim de persoane necesar pentru realizarea programului si termenul limita pentru informarea turistului, in caz de anulare a calatoriei, posibilitatile de incheiere a unor asigurari facultative pentru asistenta in caz de boala, accidente si altele, durata pentru care opereaza oferta turistica.  

                   Foarte important: fii atent la contractul pe care il semnezi cu agentia de turism! Analizeaza cu atentie continutul contractului de comercializare a pachetului de servicii turistice inainte de a-l semna (semnarea contractului implica asumarea consecintelor). Nu semna contractul daca nu exista o asumare clara a obligatiilor ce revin agentului de turism - asigurari verbale de genul "vedem cum rezolvam daca va fi cazul" nu va vor ajuta.

Recomandarile Autoritatii Nationala Pentru Protectia Consumatorului (ANPC):

          - contractul intra in vigoare in momentul in care turistul primeste confirmarea scrisa a rezervarii, in cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnarii bonului de comanda;

          - agentia de turism este obligata sa furnizeze turistului un bon de comanda numai in cazul solicitarii unor pachete de serviciii turistice care nu fac parte din oferta agentiei de turism;

          - preturile stabilite in contracte nu pot fi modificate, cu exceptia cazului in care contractul prevede in mod explicit acest lucru si numai in cazul variatiilor costurilor de transport sau a cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii;

          - preturile stabilite in contracte nu pot fi majorate, in cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecarii;

          - in continutul contractului se vor prevedea termenele si procedura de depunere a reclamatiilor pentru executarea necorespunzatoare sau neexecutarea obligatiilor ce revin operatorului economic;

          - in cazul in care agentia este nevoita sa modifice una dintre prevederile esentiale ale contractului, aceasta are obligatia sa informeze turistul cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii;

          - turistul are obligatia comunicarii unui raspuns catre agentie in termen de 5 zile de la primirea instiintarii de modificare a contractului;

          - in caz de modificare a contractului, turistul poate opta pentru rezilierea contractului fara penalitati sau pentru acceptarea noilor conditii ale contractului;

 Ce faci daca nu esti multumit de serviciile turistice?
               In cazul in care turistul este nemultumit de serviciile turistice primite, acesta are obligatia de a intocmi o sesizare in scris, clar si explicit, cu privire la deficientele constatate la fata locului, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat ce se va trasmite prompt atat agentiei, cat si prestatorului de servicii turistice (conducatorul hotelului, restaurantului), prevedere inserata in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

             Daca sesizarea nu este solutionata sau este solutionata partial, turistul va depune la sediul agentiei, dupa incheierea calatoriei, o reclamatie scrisa, in termenul prevazut in contract. Agentia are obligatia sa comunice in scris turistului despagubirile care i se cuvin (termenul de raspuns e de maxim 30 de zile calendaristice).

             Turistii nemultumiti de serviciile turistice pot depune reclamatii la CJPC - Protectia Consumatorului.

sursa: incont.ro

Totul despre Hostel