Un oraş subteran a fost descoperit în centrul Bucureştilor

Un oraş subteran a fost descoperit în centrul Bucureştilor. Arheologii de la primărie decid soarta zidurilor de la Universitate.

Parcarea subterană de la Universitate ar putea fi mai mică cu 30 de locuri


Lucrările la parcarea subterană de la Universitate vor putea fi reluate cel mai devreme pe 1 aprilie. "Săpătura arheologică s-a terminat. Pe 25 martie se întruneşte Comisia de descărcare arheologică. Atunci se va hotărî dacă se păstrează zidurile fostei biserici sau vor fi expuse în altă parte. În cazul în care se vor păstra, atunci parcarea va fi mai mică cu 30 de locuri. 10 la sută din zidurile fostei biserici s-au descoperit pe amplasamentul parcării subterane, iar 90 la sută sunt pe traseul viitoarei linii de metrou care va duce în Drumul Taberei", a declarat, pentru gândul, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu. Imediat după ce au început săpăturile pentru viitoarea parcare subterană, muncitorii au dat peste schelete umane, ziduri şi două conducte de apă, toate datând din secolele 18 şi 19. Specialiştii municipalităţii susţin că ce au găsit arheologii nu sunt vestigii suficient de bine conservate şi reprezintă istorie chiar şi pentru ei. Acum la Universitate sunt doar şanţuri săpate, mormane de pământ şi câţiva muncitori. Specialiştii din Primăria Capitalei susţin că lucrările sunt în grafic iar în 2011, parcarea subterană va fi funcţională.

Pentru prima parcare subterană construită în ultimii 20 de ani, municipalitatea a fost nevoită să mute cele patru statui simbol de la Universitate. Statuile care îi reprezintă pe Mihai Viteazu, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr sunt acum expuse în Parcul Izvor, unde vor rămâne aproximativ un an. Pe locul statuilor, în subteran, au început lucrările de construcţii pentru parcarea cu două niveluri şi 325 de locuri, din care 300 pentru autoturisme şi 25 pentru motociclete. Parcarea se va construi în parteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispoziţie terenul, iar investitorul privat, consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, cât şi pe cele legate de construcţia parcajului subteran. Potrivit directorului Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, "perioada de concesiune este de 49 de ani. Redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro".


0,38 de euro locul de parcare 

Lucrările la parcarea de la Universitate au început încă de anul trecut, urmând a fi terminată în 2012. La sfârşitul acestui an, piaţeta de la Universitate va fi acoperită, iar statuile vor fi aduse înapoi. Potrivit viceprimarului Mircea Raicu, "un loc de parcare va cos­ta 0,38 euro iar accesul în viitoarea parcare subte­rană se va face atât din bulevardul principal, cât şi din strada Academiei şi cea care duce la Biserica Rusă. Pe ultimele două străzi se va face atât intrarea, cât şi ieşirea din parcaj, din bulevardul principal se va putea doar intra".

sursa: Gandul

Totul despre Hostel