Sfarsitul unui concept - Couchsurfing!

Couchsurfing! renumitul concept care a prins multi adepti datorita faptului ca era non-profit si iti dadea posibilitatea de a dormi pur si simplu pe canapeaua unui necunoscut fara a plati, s-a terminat.

Site-ul creat in 1999 (desi unii spun ca lansarea propriu-zisa a fost în 2004), de catre Casey Fenton si Sean  Parker a suferit multe suisuri si coborasuri dar totusi a supravietuit in aceasta zi - deoarece nu puteau obtine  acelasi nivel de acoperire ca alte site-uri care investeau mai mult in promovare, datorita faptului ca intregul proiect a fost bazat pe non-profit.

In anul 2006,  pentru a face mai bine fata noilor nevoi ale userilor, CouchSurfing a fost relansat rapid cu un accent bazat pe diversitate prin crearea de "legaturi mai semnificative" sociale, ce s-au dovedit utopice si greu de realizat intr-un mediu tot mai dur al afacerilor. Notiunea de Couchsurfing nu a fost niciodata bazata pe a genera profit sau pe a fi la moda cu cresterea boomului de afaceri pe internet. De ce? Pentru ca nu s-a potrivit cu filosofia propriu-zisa a fondatorilor de non-profit.


Dar cum toate lucrurile bune tind sa se termine intr-un final CouchSurfing  a acceptat investiitile, datorita cheltuielilor greu de suportat pe timpul crizei. Astfel ,,ajutorul" a venit din partea companiilor Benchmark Capital Ventures şi Omidyar care au investit 7.6 milioane dolari in companie.

Rezultatul acestei investitii a fortat CouchSurfing sa-si schimbe statutul sau de la firma non-profit la asa-numitele B-Corporation, ceea ce inseamna ca poate actiona ca o societate normala, dar este in conformitate cu "standardele legale şi transparente ale performantelor sociale si de mediu, pentru a atinge mai usor standardele de  responsabilitate sociala dar si de a construi un mediu propice de afaceri ".

Este cunoscuta concurenta dintre CouchSurfing si hosteluri, deoarece sunt prezente pe acelasi segment de turisti. Cred ca hostelurile o sa aiba un mic avantaj pe care pana acum nu puteau sa-l aiba pentru ca Couchsurfing era pe non-profit si nu incasau nici un euro de la  cei ce dormeau pe diverse canapele. Acum regulile jocului se vor schimba atat pentru hosteluri care vor putea profita de acest pas gresit al CouchSurfingului doar din simplu motiv ca cei care accesau acel site il foloseau pentru ca stiau ca este gratuita cazarea. Daca cei care acceseaza CouchSurfingul vor trebui sa plateasca chiar si 5 euro pentru cazare pe o canapea se vor gandi de doua ori daca sa doarma pe o canapea sau sa se cazeze intr-un hostel.

Totul despre Hostel