Totul despre orasele de la Euro 2012 - Ucraina

Afla totul despre orasele din Ucraina de la Campionatul European 2012
Ce putem face in Kiev
Scurt istoric:
    Kiev (pronuntat Keeve in rusa si Kyiv) este capitala Ucrainei, fiind unul dintre cele mai vechi orase din Europa de Est. Orasul Kiev a fost mentionat pentru prima data, in izvoarele scrise in anul 559 si regiunea a fost dens populata inca din secolul al IX-lea. Prima extindere considerabila a orasului a fost realizata sub domnia lui Vladimir I (980 - 1015), care a introdus crestinismul ca religie de stat in 988 si a transformat Kievul intr-un mare centru comercial de ce lega Marea Baltica de Marea Mediterana, avand astfel cea mai mare ascensiune in timpul secolelor XI si XII.


    Datorita invaziilor constante ale mongolilor, regatul Kievan Rus a fost distrus in 1240, cand mongolii au invadat orasul Kiev care a dus la impartirea regatului in doua principate situate la vest si la nord: Galicia, Volynia, Muscovy care mai tarziu au devenit: Polonia, Lituania si Rusia. In cursul istoriei orasul Kiev a apartinut de Lituania si Polonia, cand in cele din urma a fost unit cu Rusia, in 1654.
    Ucraina a fost odata o forta puternica pe scena europeana, dar cu toate acestea, istoria moderna a Ucrainei, cea mai mare parte, a fost definita sub ocupatie straina, astfel de cele mai multe ori soarta ei a fost decisa de invadatorii care si-au impus punctele de vedere.
    Capitala este plina de viata fiind situata pe raul Nipru (Dnipro) si are o populatie de aproape 3 milioane. Totusi cu toate greutatile prin care a trecut, Kievul si-a pastrat farmecul de-a lungul secolelor; un exemplu ar fi centrul modern care se combina perfect cu centrul vechi.
Ce avem de vizitat:
    Orasul Kiev are foarte multe de oferit vizitatorilor sai. Desi este unul dintre cele mai mari orase europene, din pacate, nu este asa de cunoscut turistilor precum Londra, Paris, Moscova. Astfel nu trebuie sa ratati catedrala Sf. Sofia, cea mai veche biserica din Ucraina, construita inca din 1037 de catre printul Yaroslav cel Intelept, astfel datorita unicitatii sale face parte din patrimoniul Unesco; muzeul Cernobal, o adevarata recliva stalinista, se afla departe de cladirile impunatoare si bisericile grandioase, unde reuseste sa te faca sa simti ca esti direct in mijlocul dezastrului nuclear sau daca doresti sa vezi si orasul Cernobal se afla doar la 2 ore distanta de Kiev, dar trebuie sa te gandesti si la radiatii; muzeul national Pirogovo este un muzeu in aer liber dedicat arhitecturii populare si vietii satului traditional din Ucraina; Andrew’s Descent este Montmartre al Kiev-ului, locul in care aici vara au loc tot felul evenimente artistice, concerte in aer liber, galerii de arta si foarte multe terase si restaurante perfect pentru o deconectare din viata cotidiana; daca nu ti-e frica de case bantuite sau daca doar vrei sa exprimentezi senzatii paranomale nu trebuie sa ratezi  casa vaduvei plangatoare (Liuterans’ka 23), aceasta casa este renumita pentru ca atunci cand ploua, apare si silueta unei femei ce pare ca plange la fereastra, casa zeilor greci (Horodets’koho 9), ii se spune asa deoarece este strajuita de sculpturi elaborate ale zeitatilor antice grecesti si casa Hymers, o casa unica in Kiev, fiind construita acum 100 de ani de catre arhitectul Gorodetsky, pasionat al vanatorii care si-a decorat  casa, numai cu trofee ale animalelor vanate in savana, astfel ca oriunde te uiti sau incerci sa te ascunzi tot timpul vei simti ca si cum cineva te urmareste prin ochii acelor animale vanate; palatul Mariyinsky, poti sa vizitezi acest palat doar daca ai intalnire cu presedintele Yuschenko, atfel te poti multumi doar sa-ii privesti exteriorul care este la fel de impresionant, fiind construit de acelasi arhitect care a proiectat  palatul de vara din St Petersburg si ca sa incununezi asa cum trebuie o zi petrecuta in Kiev, nu trebuie ratata o reprezentatie de la Opera Nationala din Kiev, datorita unui pret foarte accesibil de 1-2 euro pentru un bilet la un spectacol de clasa mondiala.
In ce hosteluri ne cazam:
1.Hostel Victory - un hostel destul de oky fata de alte "monstrozitati" denumite doar generic "hostel"; ofera un pret accesibil, si in acest pret intra si micul dejun, wifi, receptia  24/24h, si in plus este la doar 10 minute distanta de metro, care ajunge in 15 minute in centrul orasului Kiev.
2.Park Hostel Kiev - un hostel modern, care arata foarte bine, pe care chiar il recomand sa-l alegeti. Ofera gratuit parcare gratuita, wifi, prosop si in plus este si supravegheat de camere video astfel inca sa nu aveti surprize, chiar as spune ca este un hostel de nota 10, in comparatie cu alte hosteluri din Kiev si se justifica raportul calitate/pret. Atentie, in acest hostel nu se fumeaza!
3.Smart Hostel Kiev - un hostel acceptabil pentru backpackeri, curat, ofera wifi, ceai si aveti acces nelimitat la totul felul de activitati interactive de la pub crawling pana la noapte tematice, proiectii de filme artistice, etc.
Recomandare: The HUB Hostel pentru unicitate, curatenie si este nou deschis in centrul Kiev-ului si in plus se afla la doar 15 minute de mers pe jos pana la stadionul Olimpic.
*Hostel 2012 si Hostel Annet - aceste hosteluri nu l-am trecut in lista pentru simplu motiv ca arata ingrozitor si nu va recomand sa alegeti aceste hosteluri ( Hostel 2012 si Hostel Annet), in ciuda preturilor mici practicate, deoarece se vede de la o posta, ca e facut pentru a tepui clientii.
Important !!! Studiati cu atentie politicele interne ale hostelurile si politicile de anulare si rezevare incat sa nu va treziti cu neplaceri.
In cat timp ajungem cu:
*masina la Kiev
Bucuresti - Kiev: 958 km, 12 ore si 30 minute - acest traseu trece prin Republica Moldova;
Cluj Napoca - Kiev: 876 km,  12 ore si 40 minute;
Iasi - Kiev: 571 km, 8 ore si 5 minute;
Timisoara - Kiev: 1.190 km, 16 ore si 9 minute;
*trenul la Kiev
Bucuresti - Kiev
Cluj Napoca - Kiev
Iasi - Kiev
Timisoara - Kiev
*avionul la Kiev
Bucuresti - Kiev
Cluj Napoca - Kiev
Iasi - Kiev
Timisoara - Kiev
*Important: Pentru curse aeriene low cost puteti folosi site-ul Low Cost Rutes !

Ce putem face in Donetsk
Scurt istoric:
    Orasul Donetsk este destul de ,,tanar", in comparatie cu alte mari orase din Ucraina, fiind atestate inceputurile acestuit oras doar din 1869, atunci cand un om de afaceri britanic, John Hughes a inceput construirea unei fabrici de metalurgie aici. Prima data Donetsk a fost doar o mica comunitate industriala care s-a numit  Yusovka (un nume derivat din "Hughes") adoptand doar mai tarziu numele de Donetsk - orasul ce a devenit principalul motor de crestere economica, politic si sportiv al Ucrainei.
    Fondat ca o asezare industriala, Donetsk este lider in industria miniera, metalurgica, industria chimica si ingineria mecanice, orasul gazduind peste 193 de întreprinderi industriale ce angajeaza sute de mii de angajati in fiecare an.
    Desi cu toata industria care se regaseste in Donetsk, nu poate fi considerat doar un oras industrial si de adesea este subapreciat, considerat ca un loc neprimitor pentru turisti. Dar va asigur ca nu este adevarat. Avand in vedere scurta istorica a orasului Donetsk nu se regasesc multe monumente arhitecturale si cladiri istorice ca si în alte orase din Ucraina, dar compenseaza prin atmosfera si cultura.
    Donetsk este unul dintre cele mai verzi orase industriale din lume şi este cunoscut informal ca "Orasul celor o mie de trandafiri". Orasul abunda in parcuri, piete si bulevarde largi, iar gradina botanica este deschisa in tot timpul anului.
Ce avem de vizitat:
    Orasul Donetsk este plin de teatre si muzee. Printre acestea se numara si Teatrul Academic Ucrainean Donetsk -de drama muzicala si Teatrul de Stat Academic de Opera si Balet, acesta din urma fiind numit dupa un celebru nativ din Donetsk, cantareata de opera Anatoly Solovyanenko.
    Nu trebuie ratat nici Muzeul de Istorie si Muzeul feroviar Donetsk expune un echipament rar ce are peste un secol vechime.
    Aici sportul este regele ce si-a asumat o pozitie speciala in Donetsk, precum institutul sportiv de gimnastica ce a produs multi campioni olimpici celebri precum gimnasta Lilia Podkopayeva si Sergey Bubka, dar si echipa de fotbal locala, Shakhtar Donetsk, ce face furori in competitiile europene, alaturi de cel mai bun si cel mai celebru antrenor roman Mircea Lucescu. De asemenea, Shakhtar Donetsk dispune de singurul stadion de cinci stele din Europa de Est, Donbass Arena, care ii  va surprinde chiar si pe cei mai impatimiti suporteri cu frumusetea sa unica. Daca doriti puteti vizita stadionul, contra cost, unde veti putea admira grandoarea lui dar si puteti  sa descoperiti istoria echipei FC Shakhtar Donetsk.
In ce hosteluri ne cazam:
1.Village Hostel - este un hostel nou, aproape de mijloacele de transport in comun si este printre cele mai accesibile unitati de cazare in aceea perioada.
2.Donetsk Hostel - un hostel nou, aproape de stadion (10 km) - incat puteti sa ajungeti in util meci, este aproape de mijloacele in comun si de centrul orasului Donetsk. Raportul calitate/pret este destul de accesibil cu ocazia campionatului european de fotbal 2012.
Important !!! Studiati cu atentie politicele interne ale hostelurile si politicile de anulare si rezevare incat sa nu va treziti cu neplaceri.
In cat timp ajungem cu:
*masina la Donetsk
Bucuresti - Donetsk: 1.319 km, 18 ore si 1 minut
Cluj Napoca - Donetsk: 1.377 km, 19 ore si 13 minute
Iasi - Donetsk: 985 km, 13 ore si 36 minute
Timisoara - Donetsk: 1.632 km, 22 ore si 49 minute
*trenul la Donetsk
Bucuresti - Donetsk
Cluj Napoca - Donetsk
Iasi - Donetsk
Timisoara - Donetsk
*avionul la Donetsk
Bucuresti - Donetsk
Cluj Napoca - Donetsk
Iasi - Donetsk
Timisoara - Donetsk
*Important: Pentru curse aeriene low cost puteti folosi site-ul Low Cost Rutes !

Ce putem face in Lviv
Scurt istoric:
    Lviv este situat la intersectia rutelor comerciale intre Est si Vest, fiind in acelasi timp bine-cunoscut dar si misterios inca din secolul XII ce atrage turisti din toata lumea.
    Datorita Printului Danylo Halytsky care fondat orasul, fost permisiv cu oameni de diferite culturi si religii (greco-catolici, romano-catolici, ortodocsi, armeni si evrei) care au trait aici. Aceasta istorie diversa imbogateste in continuare orasul si ofera o atmosfera unica. Cele mai vechi strazi pastreaza spiritul vechi al Rzeczpospolita, a Poloniei medievale si rafinamentul Imperiului Austro-Ungar.
    Insa lucrul cel mai interesant este ca raul Poltva, nu o sa-l puteti gasi pe harta, deoarece pentru mai mult de 100 de ani, raul Poltva se scurge prin reteaua tuneluri subterane de sub orasul Lviv - Orasul Leului, numit dupa fiul lui Danylo Halytsky - contine multe dintre monumentele istorice ale Ucrainei. Centrul orasului este inclus pe lista UNESCO a siturilor patrimoniului mondial, cultural si natural.
    Lviv nu este un oras pe care il puteti explora intr-o singura vizita. Este ca un vechi prieten iubit, la care vei dori sa te reintorci din nou si din nou.
Ce avem de vizitat:
    Numarul mare de locatii si cladiri istorice conservate au facut din Lviv unul dintre orasele cele mai dezvoltate ale Ucrainei, in ceea ce priveste turismul. Aici veti gasi case vechi de piatra, arcade, biserici si capele, toate sunt imprastiate pe strazile inguste ale orasului vechi. Lviv se mandreste cu muzee celebre printre care primul Muzeu de Farmacie, Muzeul de Arme si Arsenal, Muzeul National si multe altele.  Cimitirul Lychakiv este, de asemenea, un loc impresionant pentru a-l vizita datorita monumentelor sale pitoresti si criptelor in care numeroase persoane proeminente au fost aici ingropate.
    Muzeul National si Teatrul National se regasesc pe fosta locatie a castelului din Lviv si de asemenea, tot aici se regasesc cele mai multe hoteluri, hosteluri, magazine cu suveniruri, galerii de arta, restaurante unice si cafenele. In fiecare an, Lviv gazduieste festivaluri internationale de muzica, cum ar fi Old Town, Etnovyr si festivaluri de jazz Bez. Exista, de asemenea, festivalul pitoresc Scara, papusa festivalului - Lumea de Papusi, Festivalul de arta de fier forjat si gazduieste unul dintre cel mai important eveniment literar din Europa de Est - Forumul Editorilor din Lviv.
In ce hosteluri ne cazam:
1.Hostel Roxelana - acest hostel este intr-un castel, ce a apartinut unu faimos conte a Ucrainei. Este cel mai accesibil hostel in privinta pretului si a locatiei si in plus de cate ori, ai ocazia sa te cazezi intr-un hostel. Il recomand daca vreti sa vizitati Lviv-ul.
2.Classic Hostel - este situat in centrul istoric al orasului Lviv, foarte aproape de muzee, teatre, restaurante. Desi pretul poate parea mai mare fata de cele doua hostelurile recomandate, compenseaza prin curatenie, liniste si o locatie foarte buna.
3.Cats House Hostel - acest hostel este intr-o fosta casa autriaca in centrul orasului Lviv, fiind doar la 10 minute, distanta de toate punctele majore de interes. Ii un hostel acceptabil ca raport calitate/pret si ofera gratuit internet, wifi, prosoape, etc.
Important !!! Studiati cu atentie politicele interne ale hostelurile si politicile de anulare si rezevare incat sa nu va treziti cu neplaceri.
In cat timp ajungem cu:
*masina la Lviv
Bucuresti - Lviv: 824 km, 11 ore si 45 minute
Cluj Napoca - Lviv: 499 km, 7 ore si 4 minute
Iasi - Lviv: 513 km, 7 ore si 43 minute
Timisoara - Lviv: 646 km, 9 ore si 8 minute
*trenul la Lviv
Bucuresti - Lviv
Cluj Napoca - Lviv
Iasi - Lviv
Timisoara - Lviv
*avionul cu Lviv
Bucuresti - Lviv
Cluj Napoca - Lviv
Iasi - Lviv
Timisoara - Lviv
*Important: Pentru curse aeriene low cost puteti folosi site-ul Low Cost Rutes !

Ce putem face in Kharkiv
Scurt istoric:
    Kharkiv este al doilea oras ca marime din Ucraina si nu este deloc provincial,  deoarece pentru mai mult de 15 de ani, in perioada 1919 - 1934, a fost capitala Ucrainei. Acesta fiind si acuma renumit pentru institutiile sale de invatamant, dar si implicarile sale la nivelurile stiintifice si culturale (dar si la nivel industrial, de asemenea).
    In centrul vechi al Kharkiv-ului, este situata universitatea imperiala Kharkiv, care s-a infiintat în 1805 (astazi este cunoscut sub numele de universitatea nationala  Kharkiv). In orasul Kharkiv, se mai regasesc: institutul politehnic Kharkiv, universitatea nationala de radio Kharkiv dar si multe alte institutii de invatamant. In plus fata de cele 45 de universitati din Kharkiv, exista 60 de institutii de cercetare stiintifica, 16 muzee, galerii de arta, 6 teatre publice, 80 de biblioteci si cel mai vechi observator al tarii. Acestea sunt faptele care confirma statutul orasului Kharkiv drept capitala academica si stiintifica al Ucrainei.
    Cat timp Kharkiv a fost capitala a avut loc cea mai ampla o miscare culturala din Ucraina, cu ecourile ce se fac auzite si in zilele noastre. Orasul a fost centrul de productii pentru teatrul Berezil care in anii 1920 si 1930 a fost condus de celebrul regizor Kurbas Les. Astazi Berezil traieste ca pe un mic teatru atasat la Teatrul Academic De Drama Ucrainean Harkov numit dupa Shevchenko. Literatura a prosperat in aceeasi perioada in care s-a fondat Academia de Literatura Proletara Kharkiv, o asociatie literara, care a inclus scriitori, precum: Mykola Khvylovy, Sosiura Vladimir, Yalovy Mykol, Lyubchenko Arkadi, Dosvitnii Oles, Kulish Mykola, Johansen Mike, Grygoriy Epik, Pavlo Tychina, Ivan Senchenko, Olexa Slisarenko, Petro Punch, Mykola Bazhan, Iuri Yanovsky, Iuri Smolich, Dniprovskyi Ivan, Olexander Kopylenko si multi altii. Dar, din pacate, multi dintre acesti artisti au murit in timpul represiunilor staliniste, astfel ca acest important curent cultural ucrainean a fost numit "Renasterea Executata".
Ce avem de vizitat:
    Orasul este plin de monumente. Faimoasa piata a libertatii din Harkov ocupa centrul orasului, fiind cea mai mare piata din Ucraina, a cincea ca marime din Europa si a douasprezecea din lume. Tot aproape de centru, se afla si  Catedralele Pokrovsky si Adormirea Maicii Domnului. Catedrala Pokrovsky, este cea mai veche cladire din oras care a rezistat in fata trecerii vremii inca din 1689, anul in care a fost construita, in timp ce Catedrala Adormirii Maicii Domnului, in stilul baroc rusesc, fiind cea mai inalta cladire Kharkiv, cu un turn-clopotnită de 89,5 de metri, tot aici se tin si concerte de muzica clasica in mod regulat, in Sala cu Orga. In plus, nu trebuie sa ratati si fantana arteziana cu oglinda, alaturi de Opera  Kharkiv.
In ce hosteluri ne cazam:
1.Hotel Kievskiy - am acest hotel ca este cel mai aproape de stadionul Metalist, deoarece nu sunt hosteluri in acest oras, are 3 stele si are un pret destul de bun, fata de alte hoteluri.
Important !!! Studiati cu atentie politicele interne ale hostelurile si politicile de anulare si rezevare incat sa nu va treziti cu neplaceri.
In cat timp ajungem cu:
*masina la Kharkiv
Bucuresti - Kharkiv: 1.196 km, 16 ore si 7 minute
Cluj Napoca - Kharkiv: 1.267 km, 17 minute si 32 minute
Iasi - Kharkiv: 875 km, 11 ore si 56 minute
Timisoara - Kharkiv: 1.665 km, 22 ore si 20 minute
*trenul la Kharkiv
Bucuresti - Kharkiv
Cluj Napoca - Kharkiv
Iasi - Kharkiv
Timisoara - Kharkiv
*avionul la Kharkiv
Bucuresti - Kharkiv
Cluj Napoca - Kharkiv
Iasi - Kharkiv
Timisoara - Kharkiv
*Important: Pentru curse aeriene low cost puteti folosi site-ul Low Cost Rutes !

Ce buget am nevoie pentru o excursie in Ucraina?
Bugetul mediu pentru o scurta vizita din Ucraina poate sa varieze de la 25 de euro/zi pana la 50 de euro/zi si mai jos puteti sa gasiti preturile medii pe care le puteti intampina in excursia vostra:
Transport:
Un bilet pentru o singura calatorie (transport in comun)                               0.21 €
Abonament lunar                                                                                                         9.03 €
Pret pornire taxi (Tarif normal)                                                                               1.50 €
Pret per kilomentru (Tarif normal)                                                                        0.30 €
Stationare taxi 1h   (Tarif normal)                                                                         3.83 €
Litrul de benzina                                                                                                          0.97 €
Volkswagen Golf 1.4 90 KW (sau echivalentul unei masini noi)       17,378.77 €
Mancare:                                                                                                                       0.80 €
Paine alba  (500g)                                                                                                         0.37 €
Oua (12)                                                                                                                           1.05 €
Branza prospata (1kg)                                                                                                  6.45 €
Piept de pui  (1kg)                                                                                                          3.40 €
Mere (1kg)                                                                                                                       0.86 €
Portocale (1kg)                                                                                                                1.30 €
Cartofi (1kg)                                                                                                                    0.33 €
Salata verde (o legatura)                                                                                             0.51 €
Apa (1.5l)                                                                                                                         0.58 €
Vin                                                                                                                                     3.71 €
Bere locala (0.5l)                                                                                                            0.56 €
Bere importata (0.33l)                                                                                                1.23 €
Cigari  (Marlboro)                                                                                                          1.13 €
Preturi la restaurant:
Meniu pentru 2 persoane la un restaurant ieftin                                                 5.89 €
Meniu pentru 2 persoane la un restaurant acceptabil cu 3 feluri                24.41 €
Meniu Mcdonalds                                                                                                           3.17 €
Bere locala (0.5l)                                                                                                            0.79 €
Bere importata (0.33l)                                                                                                 1.53 €
Cappuccino (regular)                                                                                                      1.41 €
Cola/Pepsi (0.33l)                                                                                                           0.59 €
Apa (0.33l)                                                                                                                       0.43 €
Sporturi si divertisment: Fitness Club - abonament per luna - 1 adult  32.26 €
1h pe terenul de tenis                                                                                                       7.62 €
Pret bilet la cinema                                                                                                           4.60 €



5 Responses to Totul despre orasele de la Euro 2012 - Ucraina

  1. Foarte mistooo:X!

  2. Multumim pt informatiile utile. ;)

  3. foarte interesant acest articol;)

  4. Multumesc mult pentru informatii :)

  5. Ce frumoss:X

Totul despre Hostel