Un oraş subteran a fost descoperit în centrul Bucureştilor. Arheologii de la primărie decid soarta zidurilor de la Universitate.
Pentru prima parcare subterană construită în ultimii 20 de ani, municipalitatea a fost nevoită să mute cele patru statui simbol de la Universitate. Statuile care îi reprezintă pe Mihai Viteazu, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr sunt acum expuse în Parcul Izvor, unde vor rămâne aproximativ un an. Pe locul statuilor, în subteran, au început lucrările de construcţii pentru parcarea cu două niveluri şi 325 de locuri, din care 300 pentru autoturisme şi 25 pentru motociclete. Parcarea se va construi în parteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispoziţie terenul, iar investitorul privat, consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA, suportă atât costurile legate de mutarea statuilor, cât şi pe cele legate de construcţia parcajului subteran. Potrivit directorului Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, "perioada de concesiune este de 49 de ani. Redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro".
0,38 de euro locul de parcare
Lucrările la parcarea de la Universitate au început încă de anul trecut, urmând a fi terminată în 2012. La sfârşitul acestui an, piaţeta de la Universitate va fi acoperită, iar statuile vor fi aduse înapoi. Potrivit viceprimarului Mircea Raicu, "un loc de parcare va costa 0,38 euro iar accesul în viitoarea parcare subterană se va face atât din bulevardul principal, cât şi din strada Academiei şi cea care duce la Biserica Rusă. Pe ultimele două străzi se va face atât intrarea, cât şi ieşirea din parcaj, din bulevardul principal se va putea doar intra".
sursa: Gandul