Cele mai ciudate lacasuri de cult


         Lacasurile de cult au fost si sunt un simbol al credintei unde oamenii se duc pentru a se regasi, dar o data cu civilizatia evoluand,  omul a incercat sa revolutioneze si bisericile astfel incat au dus pe deoparte modificari majore a lacasurilor de cult sau absolut radicale fata ce stiam ca poate sa arate o biserica.
     Astfel, de la oase de om si sticle de bere: din ce se mai fac azi lacasele de cult? Piatra, lemn, caramida – astea au fost, timp de secole, materialele preferate ale omului cand s-a pus problema sa construiasca o un edificiu inchinat divinitatilor.
     Dupa aceea, a venit betonul – si a ramas pana azi. Iar pe dinauntru – lemn, sticla, metal, mai nou si plastic, ca e ieftin – cam din asta s-au facut si se fac bisericile, templele, moscheile.
     Dar, printre atatea alcatuiri din piatra, lemn, caramida si beton, cu decor din ingredientele de mai sus, mai apar prin lume, ici-colo, si cateva raritati arhitecturale, la care elementul-surpriza e reprezentat de materialele din care sunt facute sau cu care sunt impodobite in interior.
     Dintre multele edificii religioase impunatoare sau stranii ale lumii acesteia, iata cinci care uimesc privirea si gandul prin neobisnuitul viziunii care a conceput fie structura peretilor, fie decoratia interioara, fie ambele, efectul fiind, in orice caz, surprinzator.


Catedrala de Cristal - California, SUA

      Construita de o "vedeta" a vietii religioase din America, un binecunoscut tele-predicator, dr. Robert H. Schuller, biserica protestanta din orasul californian Garden Grove e o magnifica "zidire" (am folosit cuvantul pentru savoarea sa arhaica, pentru ca altfel, nu se potriveste; peretii acestui fantastic edificiu nu sunt ziditi, greoi, din blocuri de materiale opace, ci par insasi materializarea luminii - a luminii divine, spun credinciosii -, solidificata in chipul unei catedrale).
      O catedrala de lumina, intr-adevar; si imensa, pe deasupra - stil american -, ceea ce o face cu atat mai fascinanta. Inalta cat o cladire de 12 etaje, are peretii alcatuiti din peste 12.000 de panouri de sticla transparenta, prinse intr-un paienjenis de otel.
    Impresionanta privita din afara, e inca si mai coplesitoare vazuta dinauntru, cu plafonul aflat undeva sus, departe, deasupra capului, cu lumina care se revarsa si cerul care se intrevede prin peretii ei stravezii .
La asemenea volum, trebuiau si niste dotari pe masura: de pilda, biserica are una dintre cele mai mari orgi din lume, cu peste 16.000 de tuburi.


Templul Wat Rong Khun - Chiang Rai,Thailanda
      Opera a unui artist contemporan, Chalermchai Kositpipat, lacasul - desi e inca neterminat - si-a castigat deja faima: nu seamana cu nici un alt templu din Thailanda; de fapt, nu prea seamana cu nimic din lumea asta, dar seamana atat de bine cu o cladire din povesti, incat te astepti sa rasara din el cine stie ce fapturi fabuloase.
      Pentru a impodobi templul inchinat lui Buddha, artistul se sprijina pe simbolistica traditionala si isi foloseste intreaga sa putere imaginativa, inchipuind o ornamentatie ce aminteste de cele patru elemente, de puritatea lui Buddha, de renastere, de lupta dinte bine si rau… Pe dinafara, totul ia forma unei incredibile alcatuiri din sticla alba, ce pare impodobita cu o dantelarie de gheata.
      Inceput in 1997, templul se afla inca in constructie, artistul adaugand intruna noi detalii care sa-i desavarseasca viziunea.

Templul Wat Pa Maha Chedi Kaew - Changwat Sisaket, Thailanda
      Exceptional exemplu de gandire ecologica si arhitectura "verde": templul Wat Pa Maha Chedi Kaew este facut din - tineti-va bine! - UN MILION DE STICLE DE BERE!
       Da, in loc de caramizi, peretii sunt construiti din sticle de bere, verzi si brune (sticle de Heineken si Chang - o marca locala de bere, foarte populara), dispuse astfel incat sa formeze modele geometrice, iar rezultatul este un mic edificiu cu infatisare pe cat de originala, pe atat de armonioasa.
      Cum ceva teren ar mai fi, iar bere se gaseste din belsug, micul templu se afla inca in constructie. E un edificiu ridicat, intr-un fel, prin subscriptie publica, desi "subscriptia" vine sub o forma cu totul neasteptata. Calugarii budisti ai lacasului au reusit sa imbine conceptul de implicare a comunitatii intr-un proiect de arhitectura religioasa cu o metoda de a-si procura, cu cheltuieli mici, materialul de constructie necesar: credinciosii sunt rugati sa aduca sticle goale de bere, din care calugarii construiesc zidurile templului, extinzandu-l mereu.

Biserica futurista - Tokio,Japonia
In Tokyo se afla una dintre cele mai futuriste biserici. Cu un design simplu, fara turle, biserica are un interior de un alb imaculat, care te duce cu gandul la o sala de asteptare. Lacasul este unic prin tavanul care produce un ecou de 2 secunde, oferind enoriasilor o senzatie unica.

Catedrala Sf. Vasile - Moscova, Rusia
Simbolul Pietii Rosii din Moscova, catedrala Sf. Vasile troneaza in centrul orasului. Biserica a fost construita in 1554 si reprezinta foarte bine arhitectura rusa traditionala. Catedrala a devenit celebra in intreaga lume datorita cupolelor frumos colorate, atipice pentru o biserica. Aici se afla mormantul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), patronul catedralei.

Biserica Hallgrímskirkja - Reykjavik,Islanda
Localizata in Reykjavik, Islanda, Hallgrímskirkja este o biserica luterana cu un design deosebit. Lacasul are 74.5 m inaltime si a fost numita dupa poetul si preotul islandez Hallgrímur Pétursson (1614 – 1674). Pentru a ridica aceasta opera de arta, arhitectul Guðjón Samúelsson a avut nevoie de 38 ani.

Temppeliaukio Kirkko (Biserica in Stanca) - Helsinki, Finlanda
Temppeliaukio Kirkko se afla in Helsinki si este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din capitala Finlandei. Biserica este construita in pamant, are pereti din stanca, iar tavanul este realizat din cupru si sticla.

Catedrala Metropolitana Nossa Senhora Aparecida - Brasilia, Brazilia
Catedrala Nossa Senhora Aparecida se afla in capitala Braziliei si este creatia arhitectului Oscar Niemeyer. Cu o forma ciudata, asemanata de unii cu o coroana sau cu niste maine impreunate intr-o rugaciune, biserica are o inaltime de 70 m. Sustinuta de 16 coloane, biserica are vitraliile colorate in nuante ce amintesc de cerul senin. In interior, veti descoperi doi ingeri albi, suspendati de tavan.

Biserica Borgund - Borgund, Norvegia
Oraselul Borgund din Norvegia gazduieste una dintre cele mai vechi biserici din lemn. Construita in secolul XII, lacasul nu a avut nevoie de renovari majori, reusind sa isi pastreze forma originala intacta. Fanii jocurilor video au remarcat-o, cu siguranta, in jocul Age of Empires II: The Age of Kings.

Catedrala Las Lajas - Las Lajas, Columbia
Situata in sudul Columbiei, biserica a fost construita in 1916, in canionul raului Guaitara. Legendele spun ca in urma cu multi ani, aici era o alta biserica unde venea regulat o indianca pe nume Maria Mueses de Quiñones. Femeia venea insotita de fiica ei Rosa, care era muta. Obosita din cauza drumului anevoios, Maria s-a asezat pe o piatra, Rosa rostind atunci primele ei cuvinte. In scurt timp, pe acea piatra a aparut o pictura ce o infatisa pe Fecioara Maria cu un bebelus in brate. In urma cercetarilor, nu s-au descoperit pigmenti de vopsea pe roca.

Biserica St. Joseph Betrothed - Chicago, USA
Construita intre anii 1975 – 1977, St. Joseph Betrothed este o biserica ucraineana greco-catolica. Lacasul este cunoscut datorita celor 13 domuri aurii care ii simbolizeaza pe Iisus si cei 12 apostoli. In interior, biserica este decorata cu numeroase fresce bizantine.

Biserica Ružica - Belgrad, Serbia
Localizata langa fortareata Kalemegdan din Belgrad, Serbia, Ružica este o mica capela decorata cu ramasite ale Primului Razboi Mondial. Candelabrele sunt confectionate din gloante, sabii si anumite parti ale tunului.

Capela St. Gildas - Bieuzy-les-Eaux, Franta
Una dintre cele mai frumoase biserici din Franta, pe malul Canalului Blavet. Construita intr-o stanca, biserica a fost locul de reculegere a druizilor. Gildas, parintele bisericii, a sosit in zona in anul 540 d.Hr si a predicat pentru oamenii de aici.

Biserica de oase - Kostnice Sedlec, Cehia
       Am lasat-o dinadins la urma pe aceasta, pentru ca, intr-un top al celor mai bizar decorate biserici, ar fi aproape sigur pe primul loc. Asta pentru ca ormentatia interioara a bisericii este facuta din zeci de mii (!) de oase umane!
      Kostnice Sedlec (Osuarul din Sedlec) este o micuta capela romano-catolica, aflata intr-un foarte frumos orasel ceh cu origini medievale, numit Kutna Hora si intrat, in 1953, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
      Biserica asta - sau, mai exact, original-macabrul ei decor - are in spate o poveste cu pelerini, cu ciuma si, evident, cu multi morti.
     Hai s-o luam de la inceput: in 1278, abatele manastirii cisterciene din Sedlec (astazi o suburbie a orasului Kutna Hora) a plecat in pelerinaj in Palestina - in ceea ce crestinii numeau, pe atunci, Pamantul Sfant.
     Intors de acolo, abatele ar fi adus cu el o mana de pamant luat de pe muntele Golgota, pamant pe care l-a imprastiat prin cimitirul manastirii.
      Cum, pe vremea aceea, toti crestinii din Europa purtau un mare respect Pamantului Sfant, ca fiind locul nasterii lui Iisus Hristos, vestea despre cimitirul astfel "sfintit" s-a raspandit prin tinut si multi localnici au lasat cu limba de moarte sa fie ingropati neaparat acolo.
      In cele doua secole care au urmat au mai trecut prin zona si doua epidemii de ciuma, care au lasat in urma atat de multi morti, incat cimitirul a devenit curand neincapator si a trebuit extins.
In jurul anului 1400, in mijlocul cimitirului a fost construita o biserica, prevazuta si cu o incapere menita sa slujeasca drept osuar, pentru a adaposti ramasitele pamantesti dezgropate cu prilejul lucrarilor de constructie sau scoase din pamantul cimitirului pentru a face loc mortilor "proaspeti" (e clar ca spatiul devenise deja o mare problema).
      Si asa, an dupa an, oasele s-au tot adunat in osuarul capelei. Constructia a fost renovata si extinsa intre anii 1703-1710, dar oasele se tot ingramadeau in ea.
      In 1870, seniorii locului, familia Schwarzenberg, l-au insarcinat pe un anume František Rint, de meserie tamplar si cioplitor in lemn, sa puna ordine in gramezile de oase adunate de veacuri in biserica.
     Rint, insa, care avea, se vede, o vana artistica secreta, nu s-a multumit sa aseze oasele pe caprarii - cranii langa cranii, omoplati langa omoplati si vertebre langa vertebre - ci, intrevazand potentialul lor ca elemente de decor, a avut uluitoarea inspiratie de a transforma aceste ramasite intr-o podoaba pentru biserica - o idee care, desi extravaganta, parea, in acelasi timp, pioasa, astfel incat nimeni n-a avut nimic de obiectat.
     Si asa se face ca, astazi, bisericuta din Sedlec este faimoasa pentru cutremuratorul ei decor. Boltile sunt marginite cu siruri de cranii, un candelabru impunator e mesterit artistic din oseminte imbinate cu grija, pana si blazonul familiei Schwarzenberg este "interpretat" in os, iar in colturile bisericii, 4 imense gramezi de oseminte reamintesc tuturor vremelnicia existentei pamantesti. Memento mori!

Totul despre Hostel