Dupa 20 de ani ...


    
Acuma 20 de ani am iesit de sub dictactura domnului Ceasca si desi am doar 22 de ani si am prins doar 2 ani de comunism, care nici pe aia nu mi-i amintesc, as vrea sa intreb totusi persoanele care l-au prins sa ne spuna nu ce s-a schimbat in ansamblu, ci doar ce s-a miscat in turism.
    Din cate vad eu  s-au castigat niste valori si dorinte pe care nu existau in aceea perioada, precum exprimarea libera, libertatea (pe care fiecare a inteles cum a crezut mai bine) si o libertatate mai mare de a calatori.
    Dar se pare ca cei care au fost la putere 20 de ani nu au facut mai nimic pentru turism sau daca au facut au facut pentru ei ca persoane fizice, sa nu lase o concurenta pozitiva de unde omul chiar poate sa isi aleaga de pretul pe care este dispus sa-l ofere pana la conditii si servire si sa aiba siguranta ca daca merge la un hotel de 2 sau 3 stele nu o gaseste rugina, sobolani, o camera in stilul comunism dupa 20 de ani, in care nu s-a facut nici o investitie in camere si in comfort.

      Si acuma imi pun intrebarea de ce este asa de putin promovat turismul, de ce sunt lasati in izbeliste zonele naturale, muzeele din zonele mai sarace sau mai putin popularizate de internet si mass-media, cum ar fii Sarmizegetusa (nu este deloc administrata) si multe alte zone din tara care nu sunt intens valorificate precum Baile Herculane, Vatra Dornei, Gura Humorului.
     Ne place oare sa ne complacem?! intr-un lung sir de neajunsuri in care ne place sa dam vina pe gurvern dar niciodata pe noi?!
   Desigur ca si guvernul s-ar putea implica mult mai mult decat o face, dar eu cred ca schimbarea trebuie sa vina de jos in sus si nu invers.

     M-am saturat de preturi exobitante la pensiuni si hoteluri, vreau ALTCEVA vreau un HOSTEL, vreau sa platesc doar pentru cat stau nu pentru serviciile suplimentare, ca nu merg sa stau in camera si sa ma uit la tv merg sa ma deconectez.
    Sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca hostelul este acuma reteta succesului, dar este altceva, este ceva nou aduce nu cazarea in sine, ci aduce conceptul de apropriere intre popoare intre nativ si strain, intre nationalism si multiculturalitate.
   Sper ca hostelurile din tara sa nu devina mitice si pierdute in negura unui timp, sper doar ca sa apara cat mai multe si fiecare sa isi gasesca caracterul unic care sa ii aduca clientii care sa ii faca un rating mai bun, pentru ca sunt putine hosteluri in Romania cu personalitate, iar majoritatea stiu doar sa incaseze banii strainilor fara sa le ofera un schimb de cultura un ,,urma" de schimbare pe starea clientului strainului, si daca asta nu o sa se faca o sa ajunga se spuna despre Romania - ,,E o tara frumoasa, dar pacat de oameni".
    Si sper ca dupa 20 de ani, de dupa comunism, managerul pensiuni, hotelului si a hostelului sa inteleaga ca vrem si altceva : vrem concurenta adevarata, nu doar pe hartie, amiabilitatea fata de clienti, sa vina cu oferte nastrustice (precum Festivalurile din oras sau zona), sa respecte clientul si sa se vada ca se simte bine poftit si asteptat sa vina fara sa fim tratati de sus chiar daca noi platim pentru servicii si nu in ultimul rand sa isi regasesca fiecare unitatea de cazare lucrul cel face unic in acesta lume, unitatea sa aiba ,,chipul si asemanarea celui care o conduce" doar cu calitatile pozitive si doar atunci cred ca putem sa schimba piesajul turismului din Romania si abia atunci o sa avem clientii doriti si schimbarea pe care o asteptam.
   Sa vedem ce o sa se intample peste 40 de ani...

Totul despre Hostel