Noaptea Muzeelor 2011. Programul complet al tuturor muzeelor din Sibiu

Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează, în toate unităţile proprii, în data de 14 mai, cea de-a VII-a ediţie a Noapţii Muzeelor, manifestare cu caracter internaţional plasată sub înaltul patronaj al Consiliului Europei şi al UNESCO, ca şi al ICOM.

Ediţia din acest an se desfăşoară, în muzeul sibian, sub titlul 150 de ani de cultură astristă şi cuprinde un program variat, specific fiecărei unităţi muzeale în parte. Pe lângă tradiţionalele vizite ghidate, care permit descoperirea expoziţiilor de bază (Din cultura şi arta popoarelor lumii) şi temporare (Crucea - Puntea Învierii, Călători pe alte continente), le propunem vizitatorilor de toate vârstele o gamă variată de manifestări: concert de toacă, concursuri, festivalul de muzică românească autentică Tarafuri şi fanfare, al cărui amfitrion este Grigore Leşe, proiecţii de film documentar: Focurile morţii (Cornel Mihalache), Cultul morţii (Martin Gruber), Focurile din Velines (Centrul de Cultură Populară Velinius).

Mai jos poti sa vezi programul detaliat pentru noaptea muzeelor din Sibiu:
1.Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber) – 18.00 - 00.30
2.Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA (Piaţa Mică) – 20.00 - 00.30
3.Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” (Piaţa Mică) – 20.00 - 00.30
4.Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu)
office@muzeulastra.ro, elena.potoroaca@muzeulastra.ro
Acces gratuit
www.muzeulastra.ro


1.Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber)
Program Noaptea Muzeelor: 18.00 - 00.30 (închiderea muzeului: 01.00)
Adresa: Calea Răşinarilor, Sibiu
Telefon: 0269.25 29 99
Evenimente:
18.00 - 19.00, Concert de toacă la Biserica din Bezded
18.00 – 20.00, „Căutarea comorii” - concurs
19.00 - 00.30, Festivalul Tarafuri şi fanfare – scena de pe lac – festival de muzică tradiţională românească autentică. Specificul lui constă în continuarea tradiţiilor muzicale reprezentative pentru toate regiunile ţării şi pentru spiritualitatea românească. În repertoriul interpreţilor intră doine, balade, cântece de dragoste, jocuri tradiţionale.
Festivalul se desfăşoară în parteneriat cu „Jurnalul Naţional”, iar Grigore Leşe este amfitrionul evenimentului.
20.00 - 23.00, Nocturnă Muzeală - Concurs de fotografie artistică
2.Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA
Program Noaptea Muzeelor: 20.00 - 00.30 (închiderea muzeului: 01.00)
Adresa: Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21
Expoziţia „Crucea - Puntea Învierii”
Rezultat al unei cercetări ştiinţifice de teren, expoziţia ilustrează aspecte reprezentative pentru tradiţiile, ritualurile şi tipurile de monumente funerare din Oltenia. Credinţele legate de aceste practici de trecere, percepţia familiei şi a comunităţii asupra acestora demonstrează o serie de comportamente practicate pentru a depăşi traumele şi dezechilibrele create de trecerea în lumea celor de dincolo.
22.00 - 23.30 -  Proiecţii de film documentar - Studioul „ASTRA Film” (Sala de expoziţie Casa Artelor): „Focurile morţii” (Cornel Mihalache), „Cultul morţii” (Martin Gruber), „Focurile din Velines’ (Centrul de cultură populară Velinius)
3.Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”
Program Noaptea Muzeelor: 20.00 - 00.30 (închiderea muzeului: 01.00)
Adresa: Piaţa Mică, nr. 11
Telefon: 0269. 21 81 95
Expoziţia temporară „Călători pe alte continente” (în holul muzeului)
Expoziţia prezintă câteva momente din istoria formării colecţiilor etnografice extraeuropene ale Muzeului „Franz Binder”. Panourile cu imagini şi texte vorbesc despre Franz Binder, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Hermann von Hannenheim şi alţi călători saşi care la sfârşitul sec. al XIX-lea, prin donaţiile lor, au pus bazele colecţiilor de la Sibiu. De asemenea, prezintă date privind lărgirea colecţiilor cu statuete şi arme din Africa, jucării japoneze, păpuşi indiene etc, după 1990, anul deschiderii Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.
Expoziţia permanentă „Din cultura şi arta popoarelor lumii” (la etaj)
Aduce în atenţia publicului un patrimoniu etnografic din sec. al XIX-lea, format prin donaţii făcute Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii de călători saşi în Africa, Asia, Australia şi Oceania. Format într-o perioadă în care etnologia încă nu se conturase ca disciplină, patrimoniul este remarcabil prin vechime, raritate şi autenticitate. Un exemplu este colecţia sud-sudaneză donată de Franz Binder în 1862, una din cele mai vechi şi mai bogate din Europa, reprezentată în expoziţie prin lănci, scuturi, cuţite de aruncat şi de parat, artefacte cu funcţie rituală, elemente de îmbrăcăminte etc.
Un element de mare atractivitate al expoziţiei îl constituie mumia egipteană de la Gamhud, veche de peste 2000 de ani (perioada Ptolemaică târzie), cu sarcofag din lemn, pictat cu imagini de zeităţi şi cu inscripţii.
 Activităţi în expoziţia permanentă:
20.00 și 22.00, vizite ghidate
Prezentări vizuale şi narative, pe toată durata programului de vizitare, cu temele: „Jertfa lui Osiris la Sibiu. Mumia egipteană de la Gamhud, cu sarcofag din lemn pictat”; „Africa în colecţiile Muzeului Franz Binder” și „Dialog european-extraeuropean la Muzeul ASTRA din Sibiu”
„Solidaritate cu Japonia!”, prezentare Power Point intitulată „Jucării din Ţara Soarelui-Răsare în colecţiile 
Muzeului Franz Binder” și marcaj special pentru obiectele japoneze din expoziţia permanentă.
4.Muzeul Naţional Brukenthal 
Program Noaptea Muzeelor: 16.00 – 24.00
Muzeul de Istorie Naturală, Str. Cetăţii, Nr. 1
Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr. 5
Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Str. Mitropoliei, Nr. 2
Tel. 0269 217691, fax 0269 211545
E-mail: dana.hrib@brukenthalmuseum.ro
Acces gratuit
www.brukenthalmuseum.ro
Sâmbătă, 14 Mai, Muzeul Naţional Brukenthal deschide porţile Muzeului de Istorie Naturală, Palatului Brukenthal (Galeriile de Artă Europeană şi Galeria de Artă Românească) şi Muzeului de Istorie Casa Altemberger între orele 16.00 şi 24.00.
Anul acesta, Muzeul de Istorie Naturală a pregătit pentru publicul larg programul “Eroul meu din Natură”, cu următoarea desfăşurare:
16.00 Campanie Animal Life de adopţie a câinilor comunitari (curtea muzeului)
17.30 Prezentarea proiectului Conservarea acvilei ţipătoare mici în România (ARPM Sibiu, Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română)
18.00 Prezentare Power-Point Exemple de urmat: Animal Life
19.00, Prezentare Power-Point Pedagogia muzeală în Muzeul Naţional Brukenthal
20.00 Prezentare Power-Point Exemple de urmat: CTM Amicii Munţilor Sibiu
21.00 Prezentarea proiectului educativ Eroul meu din Natură care a debutat în luna martie şi s-a finalizat în luna aprilie, bucurându-se de un număr peste 1000 de elevi participanţi
22.00 Natura prin ochii camerei de filmat – prezentări de filme documentare.

Totul despre Hostel