Cele mai reusite si nereusite site-uri ale hostelurilor din Romania partea - I -

      Site-urile au trecut de mult doar de la o forma simplista de prezentare a unui serviciu sau produs, in cazul nostru hostelurile.

     In momentul fata un site reprezinta o "carte de vizita", un mod de prezentare si poate chiar cel mai bun mod de a se diferentia de celelalte hosteluri, astfel website-urile ce au un desing placut, concis, usor de navigat au mai multe sanse sa atraga mai multi clienti si sa se promoveze mai usor in mediul online fata de alte website-uri care sunt total indescrifrabile, greu de utilizat si in cel mai bun caz indeparteaza potentiali clienti decat sa-i atraga mai ales ca majoritatea clientilor provin din mediul online.


    Desi parerile managerilor sunt impartite privind utilitatea unui site, eu imi mentin punctul de vedere mentionat mai sus, dar nu vreau sa se inteleaga ca site-urile de booking nu au meritul lor in a atrage clienti. Prin acest articol vreau doar sa subliniez nevoia si utilitatea unui site ca un instrument in dezvoltarea propriului hostel dar si a mediului hostelier.

    Totul despre hostel va ofera asadar din punctul de vedere al unui potential client un top al celor mai reusite si nereusite site-uri ale hostelurilor romanesti in concordanta cu urmatoarele criterii:
- originalitatea site-ului;
- timpul de incarcare a site-ului  - trebuie sa fie maxim 2 secunde;
- designul site-ului - cat de incarcata este prima pagina, cat de incarcat este cu bannere publicitare si/sau adwords, folosirea animatiei flash,
- sistemul de navigare - website-ul trebuie sa aiba un sistem de navigare foarte simplu astfel incat sa-l poata folosi chiar si un copil;
- relevanta informatiilor oferite -  cat de concise sunt informatiile ce tin de hostel, de serviciile oferite,etc.
- dinamica site-ului privind social media, blog, guestbook.
- vizibilitatea datelor de contact si a sistemului de booking;
- importanta oferita informatiilor aditionale: festivaluri, concerte, evenimente, etc.
- prezenta informatiilor utile precum:  mersul trenurilor, mersul autobuzelor,etc.
- timpul de actualizare a site-ului cu informatii noi;

   Notarea pentru fiecare criteriu s-a realizat de la 1 - 10 (1- inexistent; 10 -relevanta foarte importanta), astfel din informatiile obtinute s-a realizat un top al site-urile hostelurilor per orase, un top al celor mai bune 10 site-uri ale hostelurilor, un top al celor mai nereusite site-uri ale hostelurilor dar si un "hall of shame" - ale hostelurlor ce nu au inca website.

Topul website-urilor hostelurilor per orase: 
Bucuresti
1 - Butterfly Villa Hostel
       Site-ul hostelului Butterfly Villa Hostel din Bucuresti este un site simplist fara multe "artificii" tehnice, usor de utilizat de oricine. Timpul de incarcare a site-lui este foarte bun, iar continutul site-lui este relevant si concis in ceea ce pune la dispozitia clientului.
       Din pacate un hostel ce a fost nominalizat in 2009 de Hostelworld ca fiind cel mai bun hostel din Romania nu pune mare accent pe site-ul personal.
       Astfel, daca mai sus am scris lucurile bune pe care le gasim pe site-ul lor acum trebuie sa vorbim si de lucurile ce pot fi si trebuie implementate daca se respecta si isi respecta intr-adevar clientii.
       Prin urmare site-ul nu are un sistem propriu de booking de a face rezervari direct de pe site-ul lor; fonturile si culorile folosite pe site dau dureri de cap utlizatorului, de exemplu : verde + mov este o combinatie oribila; fluturele desi reprezinta numele hostelui trebuie inlocuit cu alt fluture mai viu, mai aprope de realitate; nu poti sa schimbi doar designul site-lui si sa pui un fluture luat din clipart; trebuie folosit un alt sistem pentru poze fara sa mai dai back dupa fiecare poza sa revii inapoi pe site; din pacate site-ul se foloseste foarte putin de social media, nu stim ce activitati ofera unui client care ajunge la ei, nu stim ce evenimente sunt importante in Bucuresti pentru a ne caza la ei pentru acel eveniment si din pacate nu gasim nici un site util pentru calatori precum: mersul trenurilor, mersul autobuzelor, etc care desi sunt lucuri minore  conteaza foarte mult in sentimentul de apropiere cu clientul si a mesajului pe care il transmite hostelul prin intermediul site-ul.
      Iar mesajul pe care il transmite in momentul de fata hostelul Butterfly este ca "suntem un hostel bun, te poti caza linistit la noi, dar nu facem nimic special in hostel, Bucurestiul este un oras interesant datorita arhitecturii dar pentru alte informatii despre noi si Bucuresti sau cum ajungi cu trenul/autocarul in Bucuresti din localitatea in care te afli cauta in alta parte."
     In ceea ce am scris mai sus nu contest ca nu li se ofera informatiile necesare la receptie dar si receptionerii sunt oamenii, uita sau poate nu ofera informatiile necesare pentru a starni starea de curiozitate a unui backpaker, pe cand pe un site/blog se pot sistematiza si transmite mult mai usor informatiile despre activitatile interne (hostel) si activitatile externe (Bucuresti).




- originalitate:7 /10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului: 7/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite: 9 /10
- dinamica site-ului:5 /10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:  6/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:2/10
- prezenta informatiilor utile: - /10
- timpul de actualizare: /10
SCOR TOTAL:7 





2 - The Midland Youth Hostel
     Site-ul celor de Midland Youth Hostel este bun, poate chiar printre cele mai bune site-uri pe care le au hostelurile din Bucuresti.
     Imi place ca este foarte concis in informatii dar in acelasi timp ajuta foarte mult un potential turist ca din 2-3 click-uri sa fie convins ca are de-a face cu un hostel serios si  ca-i pune la dispozitie toate informatiile necesare unui backpacker.
     Oricum cifrele criteriilor "vorbesc", dar as avea de subliniat cateva lucruri ce pot fi implementate de catre Midland Hostel din Bucuresti pentru a fi mai aproape de clientii lor cum ar fi: un blog prin care sa isi impartaseasca gandurile, planurile, activitatile pe care le au pentru backpackeri; implementarea pe site/blog a unui sistem cu evenimentele din Bucuresti, dar si din hostel, astfel ar ajunge ca site-ul/blogul lor sa fie ca un "organism" viu care sa-i motiveze pe turisti sa vina la ei.
    Din pacate faptul ca au template gratuit m-a motivat sa cred ca originalitatea site-ului este pusa la indoiala, pentru ca un site trebuie sa fie unic, asa cum si hostelul lor este unic si acest lucru trebuie sa se transmita prin intermediul site-lui.




- originalitate:5 /10
- timpul de incarcare a site-ului: 10/10
- designul site-ului:/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:  10/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:5/10
- prezenta informatiilor utile:10/10
                                        -timpul de actualizare:5/10
SCOR TOTAL:8.2                                     





3 - Friends Hostel Bucharest
     Site-ul celor Friends Hostel Bucharest m-a surprins foarte placut in primul rand prin caldura pe care site-ul o transmite, de parca in acest moment parca si vrei sa iei primul tren spre Bucuresti si sa stai cel putin o noapte la ei.
     Informatiile sunt foarte concise si ajuta pas cu pas backpackerul sa parcurga cat mai usor site-ul lor si trebuie felicitati pentru ideea de-a oferi pozele cu echipa Friends Hostel Bucuresti care ii aduce mai aproape de turisti.
    Trebuie mentionat ca Friends Hostel au site bun per ansamblu dar inca mai au de pus lucruri la punct cum ar fi: butonul de ,,Trips" de pe prima pagina care nu duce nicaieri si este frustrant acest lucru ca incerci sa dai pe buton si nu merge catre nici o pagina; nu inteleg cum de nu au nici o harta pentru a ajuta mai usor backpackerii sa se descurce in a gasi hostelul in Bucuresti; tot nu inteleg de ce nu este actualizata pagina cu preturile - arata amatorism si personal nu inteleg de ce;
   Din pacate Friends Hostel nu ofera informatii despre evenimentele din hostel si din Bucuresti; mi se pare o eroare din partea managementului ca nu au blog sau sa aiba o rubrica speciala pentru evenimentele din hostel dar si din Bucuresti care pot profita la maxim de atomosfera calda pe care o ofera hostelul si site-ul hostelului.      


- originalitate:10/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:10 /10
- sistemul de navigare:10 /10
- relevanta informatiilor oferite:10 /10
- dinamica site-ului:7  /10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:  5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale: - /10
- prezenta informatiilor utile:8/10
- timpul de actualizare: - /10
SCOR TOTAL:8.7








4 - Happy Hostel
     Site-ul celor de la Happy Hostel este destul de interesant si ,,jucaus" datorita jocurilor de lumini dar si a sentimentului de veselie care transmite foarte bine semnificatia hostelului. Per asamblu este un site organizat, foarte original, informatiile sunt concise si precise.
     Ma bucur ca au luat initiativa de-a furniza id-ul de yahoo si skype, ceea ce arata disponibilitatea lor de a se apropia de backpackeri.
     Nu-mi place ca este cam ambiguu in folosinta, de exemplu pagina ,,Preturi" unde nu mi se pare deloc concludent pentru o pagina cu preturi deoarece NU ARATA PRETURILE! si nu se implica deloc in social media, ceea ce mi se pare un pic cam delasator pentru managementul hostelului si ca nu este implementat un sistem de booking pe propriul site.

- originalitate:9/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:10/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:8/10
- dinamica site-ului:4/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8










5 - The Funky Chicken Hostel
     The Funky Chicken Hostel are cel mai oribil site pe care poate sa-l aiba un hostel facut parca inca de la inceputurile internetului. Nu pot sa inteleg de ce nu au investit pana acum intr-un site mai performant; arata ca un site facut de un copil de 7 ani.
    Nu pot decat sa ma intreb daca acesta este interesul oferit site-ului atunci care este interesul oferit clientilor?!
- originalitate:1/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:1/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:4/10
- dinamica site-ului:1/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
-timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:4.5
                                                                                 
6 - Central Hostel Bucharest
     Site-ul celor de la Central Hostel Bucharest este simplist si minimalist si nu impresioneaza in nici un mod  potentialul backpacker.
     Din pacate structura informatiilor pe site-ului este foarte dezordonata, de exemplu, chiar prima pagina de intampinare unde se vede ca site-ul are potential doar ca nu l-au valorificat la maxim lasand site-ul la un nivel intermediar, personal cred ca nu este finalizat si site-ul a fost lansat doar ca sa fie lansat.
     In social media nu este prezent deloc si personal nu imi explic prezenta linkurilor ce nu au relevanta turistica pentru un turist. As vrea sa va intreb cati din backpackerii care va trec pragul stiu romaneste sa citeasca de exemplu informatiile din "Sapte Seri"?


- originalitate:5/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:3 /10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:7/10
- dinamica site-ului:-/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:10/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:
3/10
- prezenta informatiilor utile:1/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:6.1






7 - Doors Hostel
      Site-ul celor de la Doors Hostel este un site foarte bun din majoritatea punctelor de vedere: este concis in informatii, transmite o atmosfera calda, are cel mai interesant design dintre toate hostelurile din Bucuresti dar si foarte intuitiv pentru backpackeri.
       Din pacate singurele hibe, dar care pot fi remediate, constau in este lipsa de social media care sa-i apropie si mai mult de potentialii backpackeri; o sectiune in site sau un blog ar rezolva acest lucru dar si un sistem de booking implementat pe site-ul lor.
        In rest mi-ar placea sa pot sa gasesc ce activitati sunt organizate pentru backpackeri si la ce evenimente as putea participa in Bucuresti.
- originalitate:9/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:10/10
- sistemul de navigare:10 /10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:-/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:7/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:
-/10
- prezenta informatiilor utile:6/10
-timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8.8
                                                                                    
8 - Alex Villa Hostel
    Site-ul celor de la Alex Villa Hostel este cel mai elegant site dintre site-urile hostelurilor din Bucuresti, este concis si obiectiv in informatiile oferite, per ansamblu, este un site bun, de calitate pentru mediul online hostelier.
    De imbunatatit ar fi implentarea unui sistem de booking pe site si abordarea mediului de social media, care s-ar apropia si mai mult de backpackeri.
- originalitate:9/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:10/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:5/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:
-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8.4




9 - Hostel Litovoi
      Site-ul celor de la Hostel Litovoi este complex, concis si la obiect, dar fara nici o personalitate, rece si rigid  fata de backpackeri, mi se pare ca site-ul lor vrea sa vanda un produs fata de care nu au nici un atasament, dar per ansamblu este un site bun, ofera informatiile relevante.
      Daca alte site-uri ale hostelurilor din Bucuresti ce sunt la nivel respectabil, au cat decat o tangenta cu social media, evenimente interne (hostel) si evenimente externe (Bucuresti), ofera si alte informatii decat cele despre hostelul propriu, Hostelul Litovoi nu face nimic din acest punct de vedere.
- originalitate:7/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:7/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:7/10
- dinamica site-ului:5/10
--vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:10/10
- importanta oferita informatiilor aditionale: 
-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8





10- Miramont Hostel
     Site-ul celor de la Miramont Hostel este un site bun, concis si obiectiv, ce isi propune sa ofere cat mai multe informatii posibile ceea ce-l face mai greu de utilizat si navigat fiind toate informatiile puse intr-un mod aleatoriu.
     Din pacate, site-ul este foarte ingustat si nu este destul de aerist astfel incat sa ofere posibilitatea backpackerilor ce viziteaza site-ul sa aiba parte de tot ce le ofera site-ul, iar faptul ca paginile ,,blank" precum ,,Oferte Hostel Miramond" si ,,Alte servicii".
     Vad ca echipa Miramont Hostel incearca cat de cat sa se aproprie de backpackeri, fata de alte hosteluri prin sistemul de feedback si personal nu inteleg de ce nu profita si de site-urile de socializare: Facebook, Twitter,etc.
- originalitate:7/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- desingul site-ului:6/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:7/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:
-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:7.8



11- Hostel Tina
       Site-ul hostelului Tina din Bucuresti se afla in aceeasi situatie precara ca si site-ul hostelului Funky Chicken, doar ca diferenta dintre cele doua site-uri este ca in site-ul hostelului Tina este o harababura de nedescris din care nu se poate intelege nimic.
- originalitate:2/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:2/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:2/10
- dinamica site-ului:2/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:1/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:1/10
-prezenta   informatiilor utile:1/10
-timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:4.3
                                                          
12- Green Frog Hostel
     Site-ul celor Green Frog Hostel este bun, concis, are cel mai interesant si distractiv logo; felicitari managementului pentru numele distractiv, dar parerea mea personala este ca site-ul este prea anost; mi-ar place sa fie mai interactiv, sa ma astept sa sare o brosca de unde undeva :D:) si ca slogan, tot ca o opinie personala as sugera ,,Trebuie sa stai in multe hosteluri, pana sa gasesti hostelul potrivit", dar per ansamblu este un site interesant, mi-a placut ideea de proximitate.
     Ca imbunatatiri ar fi implementarea unui sistem de booking direct de pe site, crearea unei rubrici de evenimente interne (hostel) si externe (Bucuresti) si apropiere mai accentuata fata de social media.
- originalitate:9/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:10/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:6/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:5/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:-/10
- prezenta informatiilor utile:2/10
timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8.8
                                                                          
13- Byzanthin Hostel
   Site-ul celor de la Byzanthin Hostel este destul simplist dar elegant si pune accentul pe propriul hostel, dar nu cred ca s-au chinuit prea mult in construirea site-ului dar arata mult mai bine fata de site-urile hostelurilor Funky Chicken si Hostel Tina.
- originalitate:6/10
- timpul de incarcare a site-ului:10/10
- designul site-ului:6/10
- sistemul de navigare:10/10
- relevanta informatiilor oferite:10/10
- dinamica site-ului:5/10
-vizibilitatea datelor de contact si sistemul de booking:10/10
- importanta oferita informatiilor aditionale:-/10
- prezenta informatiilor utile:-/10
- timpul de actualizare:-/10
SCOR TOTAL:8.1










4 Responses to Cele mai reusite si nereusite site-uri ale hostelurilor din Romania partea - I -

  1. Atat?

  2. Ii doar prima parte :). Urmeaza maine partea a -2-a cu prezentarea site-urilor a hostelurilor din Brasov si joi ultima parte a hostelurilor din intreaga tara.:)

  3. De abia astept...ziua de joi :)

  4. Multumim !

Totul despre Hostel