In 19 mai, este Noaptea Muzeelor, un eveniment ajuns la a VIII-a editie, fiind initiat si sustinut de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor. Anul acesta participa, aproximativ 3.000 de muzee din Europa care sarbatoresc anual evenimentul, iar in Romania, aproximativ 130 de muzee isi asteapta la noapte vizitatorii.
Personal, sper ca toate muzeele din Cluj Napoca, dar si cele din tara sa fie deschise pentru a putea, fi vizitate de oricine doreste la orice ora pofteste si sa nu fie ca anul trecut, unde majoritatea muzeelor din Cluj au stat deschise pana la maxim 22:00, iar
Muzeul Etnografic al Transilvaniei si
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei au fost inchise, desi se afla pe lista muzeelor de vizitat.
Harta muzeelor din Cluj Napoca 2012 |
Program Noaptea muzeelor: 20:00 - 01:00
Adresa: Piaţa Unirii nr. 30, Cluj-Napoca
Telefon/fax: 0264 596.952
email: macn@cluj.astral.ro
website: Muzeul de Arta Cluj Napoca
Cu ocazia Noptii Muzeelor, publicul are acces in balconul vestic al Palatului Bánffy, recent restaurat, din care, de-a lungul istoriei, s-au adresat clujenilor personalitati politice cum ar fi imparatii Francisc I si Franz Joseph sau liderul comunist Nicolae Ceausescu. Totodata, vor fi expuse pentru prima data tablourile reprezentandu-i pe primii proprietari ai palatului, contele Bánffy György, guvernator al Transilvaniei in perioada 1787-1822 si sotia sa.
2.Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca)
Program Noaptea muzeelor: 16:00-01:00
Str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca
Telefon/fax: +40 264 592.344
e-mail: contact@muzeul-etnografic.ro
website Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Pe langa vizitarea expozitiei permanente, publicul va putea participa la urmatoarele evenimente:
- expozitia LEGO – Decenii de istorie, in sala Reduta a muzeului, include si un punct de vanzare LEGO
- expozitia „Ziua amintirii – Holocaustul romilor” – in spatiul destinat expozitiilor temporare
- proiectie de filme documentare (6 filme cu tematica etno-antropologica) – realizate de catre absolventii Facultatii de Teatru si Film din Cluj-Napoca.
3.Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca)
Program Noaptea Muzeelor: 20:00 - 01:00
Locatii:
Colectia de Istorie a Farmaciei, Piata Unirii nr. 28, Cluj-Napoca
Turnul Croitorilor, Str. Baba Novac nr. 35, Cluj-Napoca
Telefon: 0264 595.677
email: secretariat@mnit.ro
website: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
8.Colectia de Istorie a Farmaciei
Expozitia permanenta din cadrul Colectiei de Istorie a Farmaciei este prezentata publicului cu aceasta ocazie, vizitatorii putand beneficia de ghidaj de specialitate gratuit. Colectia de Istorie a Farmaciei se afla in spatiul celei mai vechi farmacii din Cluj, la “Sfântul Gheorghe”, care dateaza din anul 1573. Pe baza documentelor pastrate s-a putut reconstitui succesiunea neintreruptă a farmacistilor incepand din secolul al XVIII-lea si pana in anul 1949. Colectia ilustreaza activitatea farmaceutica din Transilvania intre secolele al XVI-lea si al XX-lea. Cele mai valoroase obiecte farmaceutice transilvanene provin din colectia profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusa in anul 1904 la Muzeul Ardelean si imbogatita pe parcursul timpului.
Turnul Croitorilor Cluj-Napoca
Expozitia Principatul si Principii transilvaneni in colectia de acuarele a MNIT, organizata la Bastionul Croitorilor (Centrul de Cultura Urbana), contine reproduceri dupa acuarele. Acestea dateaza din secolul al XIX-lea si reprezinta portretele principilor transilvaneni in costume de epoca, cu insemnele puterii princiare si ecleziastice. Pentru a completa atmosfera epocii, sunt expuse si obiecte originale din secolele al XVI-lea si al XVII-lea.
Muzeele Universitatii Babes-Bolyai (Cluj-Napoca)
Program:
Muzeul de Mineralogie: 18:00-23:00
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie: 18:00-23:00
Muzeul Zoologic: 12:00-01:00
Vivariul: 10:00-23:00
7.Muzeul de Mineralogie
Adresa: Str. M. Kogălniceanu, nr. 1, Cluj-Napoca (Clădirea centrală a Universităţii, parter)
Telefon: 0264-405-300 int. 5121
email: dana.pop@ubbcluj.ro
website: Muzeul de Minerologie
Curcubeul mineral este titlul expozitiei temporare care se va inaugura cu aceasta ocazie. Expozitia ilustreaza cauzele si diversitatea culorii mineralelor, dar si modul în care, pornind de la culoare, mineralele sunt utilizate de la inceputurile istoriei. Mai mult, adultii sunt invitati sa priveasca dintr-o noua perspectiva, cromatica desigur, colectiile de baza ale muzeului, urmand un traseu tematic. Pentru copii este organizat un „cuibusor-atelier”, in care studenti voluntari îi vor invita sa deseneze folosind culori obtinute din pigmenti minerali sau ii vor initia in tainele culorilor mineralelor.
6.Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie
Adresa: Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca (Cladirea centrala a Universitatii, parter)
Telefon: 0264-405-300 int. 5204
email: liana.sasaran@ubbcluj.ro
website: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie
Evenimentul marcheaza 140 de ani de traditie in invatamantul universitar geologic-mineralogic din Cluj. Expozitia reuneste o serie de documente (articole, schite, crochiuri, file de corespondenta) apartinand renumitilor profesori care au organizat si condus Catedra de Geologie si Muzeul de Paleontologie: A. Koch, I. P. Voitesti.
5.Muzeul Zoologic
Adresa: Str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca (parterul Facultatii de Biologie, Complexul Studentesc ”Hasdeu’’)
Telefon/fax: 0264.595.739
email: dceuca@ubbcluj.ro
website: Muzeul Zoologic
Muzeul Zoologic asteapta publicul sa viziteze expozitia permanenta, care cuprinde in partea sistematica animalele asezate filogenetic (de la cea mai simpla structura la cea mai complexa). Un mod special de reprezentare al exponatelor este cel in care animalele sunt pozitionate impreuna cu alte piese naturale sau artificiale, imaginand astfel un colt din natura redat cat mai verosimil.
Cu ocazia Noptii Muzeelor, Muzeul Zoologic prezinta si expozitia temporara ”Pasari din Bucovina”, in care cadrul explicativ este reprezentat atat de exemplarele avifaunistice naturalizate, cat si de panouri ilustrative ale biotopurilor de unde acestea au fost colectate. De asemenea, tematica este completata cu explicarea diferentelor intre notiunile de fauna si colectie, precum si cu etalarea si prezentarea principalelor metode de cercetare avifaunistica.
4.Vivariul
Adresa: Str. Clinicilor nr 5-7, Cluj-Napoca (la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestica)
Telefon: 0264.59.57.39 / int. 115
email: tavicr@yahoo.com
website: Muzeul Vivariul
Expozitia de fotografie Viperele din Romania prezinta imagini la rezolutie mare si ample explicatii, atat despre biologia speciilor si subspeciilor de vipere din tara noastra, cat si referitoare la muscatura de vipera si la primul ajutor.
9.Centrul Cultural Petre Tutea (Cluj-Napoca si Brasov)
Locatii:
Bastionul Croitorilor, Cluj-Napoca
Turnul Alb si Bastionul Graft, Brasov
Bastionul Fierarilor, Brasov
Bastionul Croitorilor, Cluj-Napoca
Program Noaptea Muzeelor: 21.00 - 04.00
Adresa: Str. Baba Novac, nr. 35. Cluj-Napoca
Activitatile debuteaza in ambianta medievala a Bastionului Croitorilor, cand cimpoiul cu trofeu va suna de 9 ori. La intrarea primului cat strajerii cu faclii vor intampina nu doar breslele din Castrum Clus, ci si oaspetii sositi in Orasul-Comoara spre a se bucura de la ceasurile 10 din noapte de privelistea romantica a cavalerilor si domnitelor care profitand de tacerea armelor in aceasta noapte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval si surprize… pentru cei mici.
Turnul Alb si Bastionul Graft, Brasov
Program Noaptea Muzeelor: 21.00 - 04.00
Bastionul Fierarilor, Brasov
Program Noaptea Muzeelor: 21.00 - 22.00
Evenimentul incepe in Turnul Alb, cand orologiul din Casa Sfatului va bate de 9 ori. La primul cat, starostele breslelor va depune inscrisurile si privilegiile breslelor in lada de breasla (Laden forttragen) ce va fi purtata pe promenada Warte pana la Bastionul Fierarilor de personaje mascate specific carnavalului sasesc care o vor depune, pentru buna pastrare, pana anul viitor.
De la ceasurile 10 din noapte, cavaleri si domnitele vor oferi celor ce vor intra in turn sonete, dans medieval, lectii de scrima medievala si surprize pentru cei mici.
10.Virtus Antiqua (Cluj-Napoca)
Program Noaptea Muzeelor: 20:00 - 00:00
Adresa: Str. General Dragalina nr. 85, Cluj
Telefon: 0741 114.389
email: contact@virtusantiqua.ro
website: Vitus Antiqua
Asociatia Virtus Antiqua organizeaza o seara de jocuri antice. Gladiatori, patriciene, legionari, centurioni si daci vor invita publicul sa se intreaca la îndemanare si strategie intr-o serie de jocuri apreciate acum 2000 de ani.