Cazare pe canapea (Couch Surfing)!

Ce este Couch Surfing? Sub denumirea generală de Couch Surfing se găsesc mai multe comunităţi on-line de oameni ospitalieri, sociabili şi cu spirit de aventură. Acestea sunt structurate în organizaţii non-profit şi non-guvernamentale. După cum şi titlul articolului anticipează, membrii acestor comunităţi oferă cazare gratuită pe “canapeaua” lor. Bineînţeles în funcţie de gazdă, “canapeaua” poate varia: de la un loc pe podea unde să îţi întinzi izoprenul, până la o cameră de oaspeţi primitoare. Mai mult, unele persoane sunt dispuse să te însoţească în plimbări turistice pline de cultură sau/şi să te familiarizeze cu puburile locale.

De ce este gratuit? Unu la mână, pentru că toată treaba este non-profit. Doi: scopul general al acestei idei este de a încuraja călătoria liberă, schimbul intercultural, pacea şi prietenia între popoare. Şi nu în ultimul rând ceea ce oferi ţi se întoarce. Aşadar ca să poţi beneficia de o astfel de cazare trebuie să devii membru şi la rândul tău să pui la dispoziţia călătorilor canapeaua ta. Deci pe scurt, este vorba de un grup de oamnei care se cazează gratis unul pe altul.

Un alt motiv pentru care este important sa fii membru acceptat al acestei comuintăţi este siguranţa. Ca membru, trebuie sa completezi un formular destul de detaliat cu informaţiile tale reale (nu vă alarmaţi, există şi opţiunea de a nu le face publice). Tot în profil, completezi o scurtă descriere personală, dar şi condiţiile şi forma în care accepţi oaspeţi la tine pe canapea (de exemplu: nu primeşti persoane fumătoare, sau condiţionezi să nu se fumeze la tine în casă). Deci decizia de a caza pe cineva este una voluntară. Atât ca oaspete dar şi ca gazdă, informaţiile din profil pot fi verificate la cerere. Mai mult, fiecărei persoane îi pot fii lăstate comentarii publice (ce nu pot fii modificate de către deţinătorul profilului), astfel încât ceilalţi membrii pot să-şi facă o părere despre acea persoană, bazată pe fapte reale.



Cum funcţionează? În primul rând trebuie să îţi faci un cont pe un astfel de site şi să îţi completezi datele despre care am vorbit mai sus. Deoarece ca să fii membru al acestei comunităţi nu presupune apartenenţa la o zonă geografică o să găseşti sute de mii de membrii, de pe întreaga planetă. Aşadar pasul următor, acela de a căuta persoane ce locuiesc în zona destinaţiei tale, va fii unul destul de uşor. După ce ai găsit respectivele persoane, şi ai citit informaţiile de pe profilul acestora, în funcţie de condiţiile lor, le trimiţi un mesaj de prezentare a ta şi a expediţiei tale, plus alte date solicitate de aceştia. În urma discuţiilor o decizie va fi luată. La fel se întâmplă şi în cazul în care tu eşti gazda. Doritorii de cazare te vor contacta printr-un astfel de mesaj, iar în urma discuţiei şi a studierii profilului acestora, vei putea lua o decizie.


Sfaturi utile:

Fiecare site are astfel de sfaturi utile, nu uitaţi să le citiţi şi să le respectaţi.

Siteuri de Couch Surfing:

http://www.hospitalityclub.org

http://www.couchsurfing.org


One Response to Cazare pe canapea (Couch Surfing)!

  1. Folosim CS de un an. Am gazduit peste 30 de persoane din toata lumea si am avut 10 gazde excelente in Slovacia, Sicilia si Spania. Ne consideram "initiati" in sistem dar nu experti. Gasiti perspectiva noastra si cateva sfaturi aici: Cum calatorim noi cu CouchSurfing

Totul despre Hostel